Wist je dat het belang van vezels al in de oudheid werd erkend? Zo aten de oude Grieken grote hoeveelheden vijgen om van de gezondheidsvoordelen van vezels te profiteren. Iets waar we vandaag een voorbeeld aan kunnen nemen, want nu halen maar weinig Belgen de dagelijkse behoefte van 25 gram (voor vrouwen) tot 38 gram (voor mannen) vezels.
Gemiddeld krijgen we slechts 12 tot 18 gram vezels per dag binnen. De reden? Een voedingspatroon dat hoog is in bewerkte voedingsmiddelen, maar ook onvoldoende kennis over hoe belangrijk vezels zijn. En dat terwijl ze net een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde voeding zijn. Tijd om daar verandering in te brengen! Op deze pagina ontdek je alles over vezels en hoe je ze meer in je voeding kunt integreren.
Vezels worden op verschillende manieren ingedeeld en bepaalde voedingsmiddelen kunnen vaak ook in meerdere groepen worden ingedeeld, wat verwarrend kan zijn. Dit zijn echter de belangrijkste vezeltypes voor in onze voeding:
Op een eenvoudige manier wat extra vezels binnenkrijgen? Shop onze vezelrijke producten en ervaar de voordelen.
Met onze nieuwe Holland & Barrett voeding en dranken verpakkingen willen we je aanmoedigen om bewustere keuzes te maken, bijvoorbeeld door voor producten met meer vezels te kiezen. Op onze etiketten vind je iconen die je meer vertellen over de herkomst en voedingswaarde van onze producten.
Een verpakking met het ‘bron van vezels’-icoontje bevat minimaal 3 gram vezels per 100 gram. Zie je het ‘vezelrijk’-icoontje op een verpakking? Dan bevat het product minimaal 6 gram vezels per 100 gram.
Lees meer
Benieuwd welke voedingsmiddelen het rijkst zijn aan vezels?