Het bedenken van een lekker én origineel alcoholvrij drankje kan soms best een uitdaging zijn, al helemaal als het gaat om cocktails. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om met een paar simpele ingrediënten een verrassende mocktail, oftewel: een alcoholvrije cocktail te maken. Lekker voor wie eens een avondje, een maand of misschien wel nooit (meer) alcohol wil drinken.
Laatste update: 28 januari 2022.
De vier mocktails die we voor jullie selecteerden, hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gemaakt op basis van thee. Met thee kan je eindeloos variëren en het is uitstekend te combineren met andere ingrediënten. Dus voor iedereen die (een tijdje) alcoholvrij wil gaan, of gewoon op zoek is naar een verrassend lekker drankje: lees verder voor een paar lekkere mocktailrecepten!
Sereh is een ander woord voor citroengras. Door de sereh te kneuzen of te snijden komt de smaak nog beter vrij. De smaak is een mix van het fris van citroen en limoen, met het licht pittige van gember.
Ingrediënten voor 2 glazen:
Voor de siroop:
Voor de cocktail:
Stap 1: maak de eerst de siroop: snijd hiervoor de sereh (citroengras) in de lengte en de gember in schijfjes. Breng dit, met het water en de suiker, in een pannetje al roerend aan de kook. Zet het vuur uit en laat 30 minuten trekken. Zeef het mengsel en laat het afkoelen.
Stap 2: zet voor de cocktail ongeveer 400 ml theewater op en laat de groene hierin 2-3 minuten trekken. Zeef het en laat afkoelen.
Stap 3: snijd ondertussen de gember voor de cocktail ook in schijfjes en pers de citroen. Verdeel het citroensap, de gember, siroop, munt en ijsblokjes over twee longdrink glazen. Vul voor ⅔ aan met groene thee en top af met tonic.
Stap 4: garneer het glas met een schijfje citroen en een citroengrasstengel.
Met dit recept geef jij je standaard kopje zwarte thee een leuke twist en tover je 'm zo om tot een heerlijke mocktail.
Ingrediënten voor 2 glazen:
Stap 1: laat de thee ongeveer 3 minuten trekken in gekookt water van 95 graden.
Stap 2: schenk de thee door een zeefje over 300 gram ijs uit en laat het tot kamertemperatuur afkoelen.
Stap 3: knijp de halve sinaasappel uit in een cocktailshaker. Voeg de uitgeknepen sinaasappel, de vanillesuiker en wat extra ijsblokjes toe aan het sap. Vul de cocktailshaker verder aan met de thee.
Stap 4: shake alles goed door elkaar, totdat de cocktailshaker koud aanvoelt en condens aan de buitenkant heeft.
Stap 5: doe wat de overgebleven ijsblokjes in twee longdrinkglazen. Schenk de cocktail door de zeef uit in de glazen en vul aan met het bruisend water of de tonic. Garneer de glazen met een schijfje sinaasappel.
Fan van zoet? Dan kan je bij dit recept ook gaan voor rooibos met een smaakje, zoals de Rooibos Perzik Sinaasappel thee van Piramide.
Ingrediënten voor 2 glazen:
Stap 1: zet water op voor de rooibosthee en vul twee glazen met ijsblokjes.
Stap 2: laat de thee ongeveer 5-10 minuten trekken en laat het theewater vervolgens goed afkoelen.
Stap 3: pers de limoen en verdeel het sap, samen met de afgekoelde rooibosthee over de de twee glazen. Roer de tonic, aangemaakt met de vlierbloesemsiroop hier doorheen.
Stap 4: snijd de perzik in partjes en garneer deze samen met een takje rozemarijn in de glazen.
Deze combinatie zorgt voor een lekker verfrissende mocktail, maar kan ook warm gedronken worden op winterse dagen!
Ingrediënten voor 4 glazen:
Stap 1: snijd de limoen in 4 partjes en verdeel deze samen met de munt over een grote kan. Voeg de appelsap en ginger ale hier aan toe en roer goed door.
Stap 2: zet ondertussen water op voor de kamillethee en laat deze 3-5 minuten trekken. Voeg 2 el bloemenhoning (of agavesiroop als je de mocktail liever vegan wilt) toe en roer dit langzaam door de thee.
Stap 3: meng de thee bij het appelsapmengsel en voeg de ijsblokjes hierbij. Verdeel de mocktail over 4 glazen en serveer met een blaadje munt.