Plantaardige proteïnepoeders zijn een goed alternatief voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie die een verhoogde eiwitbehoefte hebben. De meeste premium vegan proteïneshakes bevatten alle 9 essentiële aminozuren en ongeveer evenveel - soms zelfs meer - eiwitten dan eiwitshakes van dierlijke oorsprong. Omdat de meeste plantaardige eiwitshakes heel puur zijn en slechts uit één ingrediënt bestaan, zonder extra toevoegingen, kan de smaak voor sommigen een struikelblok zijn. Daarom onderzochten wij hoe je een plantaardige eiwitshake wél lekker kan maken. Ontdek hier onze favorieten.
Laatste update: 02 februari 2022.
De vijf premium plantaardige proteïnepoeders van Holland & Barrett (sojaproteïne, hennepproteïne, erwtenproteïne, vegan mix en rijstproteïne) zijn het resultaat van voortdurend onderzoek en innovatie. Deze pure eiwitten zonder toegevoegde suikers en smaakstoffen worden door onze klanten geroemd voor hun kwaliteit, pure samenstelling en voedingswaarde. Dat resulteerde zelfs in de prestigieuze award voor Huismerk Product van het Jaar 2022, een onafhankelijk onderzoek met meer dan 10.000 Nederlandse consumenten.
Over de smaak zijn sommige klanten minder positief. Hoewel een aparte smaak nu eenmaal eigen is aan pure eiwitpoeders (ook voor pure whey proteïne is dit het geval), valt er gelukkig wel iets aan te doen. Wij experimenteerden met verschillende toevoegingen en smakencombinaties en lieten 10 proteïne smoothies door ons taste panel beoordelen. De meningen waren verdeeld, maar er kwamen twee duidelijke favorieten uit de test.
Winnende combinatie:
Erwtenproteïne met amandelmelk, steviapoeder en kaneel als topping.
Ingrediënten:
Bereiding:
Giet 300 ml amandelmelk in een shakebeker en voeg daar 30 gram erwtenproteïne (1 scoop of 2 eetlepels) en 15 gram steviapoeder (1 eetlepel) aan toe. Mix alles door goed te schudden en werk af door wat kaneel (1 theelepel) eroverheen te strooien.
Beoordeling van ons taste panel:
Reactie van ons taste panel:
“Afgaand op de geur zou je het niet meteen verwachten, maar deze shake gaat vlot binnen. We proeven een creamy, vanilleachtige smaak met een prima structuur. Aanrader!”
Winnende combinatie:
Sojaproteïne met amandelmelk, steviadrops en chiazaad als topping.
Ingrediënten:
Bereiding:
Giet 300 ml amandelmelk in een shakebeker en voeg daar 30 gram sojaproteïne (1 scoop of 2 eetlepels) en 5 stevia drops aan toe. Mix alles door goed te schudden en werk af door wat chiazaad (1 theelepel) eroverheen te strooien.
Beoordeling van ons taste panel:
Reactie van ons taste panel:
“Deze shake smaakt gelukkig meer naar hoe hij eruit ziet dan naar hoe hij ruikt. Met de chiazaadjes als topping en de mooie, lichtbruine kleur, ziet hij er lekker uit. De geur is niet echt uitnodigend, maar de smaak maakt alles goed. De amandelmelk overheerst en de stevia zorgt voor een lichtzoete twist. De chiazaadjes zorgen voor een krokante bite.”
Bovenstaande recepten zijn in combinatie met onze erwtenproteïne en sojaproteïne, maar zijn ook lekker met onze andere plantaardige eiwitten: hennepproteïne, rijstproteïne en vegan mix proteïne. Afhankelijk van welk proteïnepoeder je gebruikt, zullen er kleine kleur- en smaakverschillen zijn, maar het resultaat blijft in grote lijnen vergelijkbaar.
Ook onze klanten experimenteren graag met onze plantaardige eiwitten. Een eiwitshake met water of melk, met fruit in de blender of zelfs met peper en zout: we gingen door alle reviews van onze klanten en selecteerden voor elk van onze premium plantaardige proteïnepoeders een tip van een klant.
Bij ons experiment was de ene combinatie duidelijk meer geslaagd dan de andere. Deze test kan een goede inspiratiebron zijn voor jouw eigen eiwitshake recept. Experimenteer er dus op los en wie weet ontdek jij wel een magische combinatie voor de lekkerste eiwitshake. Deel je lekkerste creaties met ons op sociale media via de hashtag #veganproteinshake en tag ons @hollandandbarrett_nl. Misschien delen we jouw recept dan wel op onze socials!