Chiazaad is ontzettend veelzijdig! Zodra dit bijzondere zaadje vochtig wordt, zwelt het op en wordt het zacht. Chiazaad kan zowel water als vet absorberen, waardoor het een ideaal alternatief is voor bijvoorbeeld bloem of ei. Zuiver chiazaad is bovendien glutenvrij (controleer altijd het etiket op toegevoegde ingrediënten of kruisbesmetting), dus kan ook door iedereen gebruikt in plaats van broodkruim om vlees of vis te paneren.
Maar wat chiazaad vooral zo aantrekkelijk maakt, is de voedingswaarde per gram inhoud. Chiazaad bevat enorm veel omega 3-vetzuren, die een gezond cholesterolgehalte bevorderen. Eén portie (ongeveer 28 gram of 2 eetlepels) levert ongeveer één derde van de aanbevolen hoeveelheid vezels per dag, maar bevat daarnaast ook selenium (heeft een positieve invloed op je immuunsysteem en is goed voor je schildklier) en magnesium (voor het behoud van sterke botten en ). Daarnaast bevat een handvol chiazaad ok ongeveer 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer en zink. Dit zwarte zaadje zit niet alleen boordevol goeds, je maakt er ook de lekkerste recepten mee!
Ideaal als een snel en voedzaam dessert
Ingrediënten voor 1 persoon:
* = verkrijgbaar bij Holland & Barrett
Doe alle ingrediënten behalve de honing en de aardbeien in een kom en schep alles goed door elkaar. Zet 20 minuten (of een nacht) in de koelkast. Besprenkel de chiapudding het serveren met honing en bestrooi met de aardbeien.
Ideaal als een glutenvrij, zuivelvrij en voedzaam begin van de dag
Ingrediënten voor 1 persoon:
* = verkrijgbaar bij Holland & Barrett
Stap 1. Doe havermout en beide melkvervangers in een steelpan en breng aan de kook, af en toe roeren. Laat 3-4 minuten zacht koken.
Stap 2. Voeg het chiazaad en 2/3 van het amandelschaafsel toe en laat nog een paar minuten zacht koken, totdat de pap dik is en de havermout zacht.
Stap 3. Schenk het mengsel in een kom en schenk de extra kokosdrink er overheen. Besprenkel met ahornsiroop en bestrooi met blauwe bessen, het resterende amandelschaafsel en wat chiazaad.
Ideaal als energiebom!
Ingrediënten voor 1 persoon
* = verkrijgbaar bij Holland & Barrett
Verwarm de oven voor op 220°C en meng de zaden en de sojasaus door elkaar en verspreid het mengsel over een bakblik. Laat een paar minuten roosteren.
Controleer regelmatig of de zaden niet verbranden (schud telkens het bakblik even wanneer je de oven opent om te kijken, zodat de zaden gelijkmatig worden geroosterd).
Laat het mengsel afkoelen voordat je het eet. Je kunt het ook in een luchtdicht bakje bewaren.