Als je dol bent op de zoete en intense smaak van pruimen, dan is deze zelfgemaakte pruimenjam een absolute traktatie voor jou. Pruimen zijn een fantastische keuze voor het maken van jam vanwege hun sappige textuur en rijke smaak. Omdat we gedroogde pruimen gebruiken, kun je met dit recept het hele jaar door van genieten van zelfgemaakte pruimenjam.
Calorieën
66kcalEiwitten
1gVetten
0gWaarvan verzadigd
0gVezels
2gKoolhydraten
15gSuiker
10g100 gram gedroogde pruimen
200 gr verse pruimen, ontpit
rasp en sap van 1 citroen
100 a 150 ml water
1 eetlepel arrowroot
1 a 2 theelepels Ceylon kaneel
1
Laat de gedroogde pruimen een half uurtje wellen in lauwwarm water. Schenk het water af en laat ze goed uitlekken. Breng het water aan de kook in een steelpannetje. Snijd de gedroogde en verse pruimen in stukjes en voeg ze ze toe aan het kokende water
2
Rasp de citroen en voeg ook de rasp toe samen met het sap
3
Kook de ingrediënten zo'n 10 a 15 minuten op laag vuur
4
Pureer de pruimen tot een mooie jam. Voeg een lepel arrowroot toe en roer alles goed door elkaar
5
Laat de jam nog heel even koken op laag vuur en zet het vuur vervolgens uit wanneer de jam stevig genoeg is. Merk je dat de jam vrij dun blijft? Voeg dan iets meer arrowroot toe. Is de jam te dik? Voeg dan iets meer water toe
6
Voeg als laatste de kaneel toe en roer dit goed door de jam. Doe de jam in een schone weckpot en bewaar deze in de koelkast.
Bewaartip! De jam blijft 3 weken goed in de koelkast