Zin in een eiwitrijke snack voor na de training? Of iets om je op de been te houden als je overdag onderweg bent? Misschien ben je op zoek naar een gezonde lunchsnack, iets vol eiwitten om het hongergevoel te stillen? Of heb je genoeg van hetzelfde oude ontbijt en ben je op zoek naar een gezinsvriendelijke, gemakkelijke ontbijtvariant?
Hoewel je een groot aantal kant-en-klare proteïne flapjacks in de winkel kunt vinden, is het soms leuker om er zelf een te maken.
Dit flapjack-recept is makkelijk, lekker en zit ook boordevol eiwitten.
Laten we de ingrediënten eens nader bekijken voordat we de stappen van het recept doorlopen.
Dit zijn de havervlokken die je zou kunnen gebruiken voor pap, granola of muesli. Ze hebben de perfecte textuur voor flapjacks.
Bij Holland & Barrett, hebben we een reeks haver op voorraad, waaronder biologische havermout.
Niet onbelangrijk, haver is zelf behoorlijk eiwitrijk, dus ze zijn een uitstekende keuze als basis voor een eiwitrijk tussendoortje. Ze kunnen ongeveer 16,9 g eiwit per 100 g bevatten.
Voor ons flapjack recept hebben we voor pindakaas gekozen. Het past perfect bij de haver en chocolade. Notenboters zijn over het algemeen een geweldige bron van eiwitten, dus voeg je favoriete variant toe en experimenteer met wat je maar wilt. Slechts één bolletje pindakaas kan ongeveer 3 g eiwit bevatten.
Wei, geproduceerd in het kaasbereidingsproces, is een uitstekende bron van eiwitten en andere voedingsstoffen. Wei-eiwit is niet alleen voor atleten en bodybuilders - iedereen kan ervan genieten.
Whey-eiwitpoeder kan ongeveer 70 g of meer eiwit per 100 g bevatten en is ook een geweldige optie voor bakken en koken.
Calorieën
297kcalEiwitten
18gVetten
15gWaarvan verzadigd
4gVezels
4gKoolhydraten
22gSuiker
8gZout
0g250 g havermout
150 g Whey eiwitpoeder
200 g pindakaas
2 eetlepels honing
100 g pure chocolade stukjes
150 - 200 ml melk naar keuze
1
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
2
Meng haver en weipoeder in een grote kom.
3
Voeg pindakaas en de helft van de melk toe en meng ze door elkaar.
4
Voeg honing en chocoladestukjes toe. Roer tot het volledig is gemengd.
5
Als de flapjack-mix droog wordt, voeg dan beetje bij beetje de rest van de melk toe, totdat je de mix kunt indrukken, zodat hij net aan elkaar blijft plakken. Het moet niet te nat zijn.
6
Verdeel de flapjack-mix gelijkmatig over het papier en druk het naar beneden in de schaal. De flapjacks moeten ongeveer 2 cm dik zijn, maar je kunt ze ook naar behoefte dikker of platter maken!
7
Plaats 1 uur in de koelkast, hierdoor blijft het mengsel beter bij elkaar plakken. Als je weinig tijd hebt of blij bent dat je flapjack een beetje kruimelig is, kun je deze stap gerust overslaan.
8
Bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
9
Haal uit de oven, snijd in vierkanten en laat afkoelen in de schaal.
Als je meer eiwitten in je flapjack wilt, kun je wat noten en zaden aan je mix toe voegen.
Gedroogd of vers fruit kan ook extra voedingsstoffen, smaak en textuur toevoegen, en je kunt ook experimenteren met verschillende soorten melk.
Als je geen fan bent van donkere chocolade, kun je deze natuurlijk vervangen voor melkchocolade of helemaal weglaten.
Wat eiwitpoeders betreft, kun je ook experimenteren met verschillende smaken of het simpel houden met een Whey eiwitpoeder zonder smaakstoffen.
Je kan ook extra zaden aan dit flapjack-repen toevoegen. Lijnzaad geeft ze een fantastische boost, en zonnebloempitten over de bovenkant verspreid ziet er heel leuk uit.
Het toevoegen van een handvol bosbessen kan deze eiwit flapjack-mix een verfrissende fruitige bite geven.
Je kunt deze ongeveer een week in een luchtdichte verpakking bewaren. Maar je zult merken dat ze iets eerder op zullen zijn!