Tahini geeft een nootachtige diepte, dikte en complexiteit aan sauzen, dipsauzen, marinades en zelfs bakgerechten - het is een bijna magisch ingrediënt om in de keuken bij de hand te hebben.
Zelf tahini maken klinkt misschien als iets waar men een ervaren kok voor moet zijn. Het is echter verrassend eenvoudig en de moeite waard, en als je regelmatig tahini eet, is het ook nog eens geldbesparend.
Leer hier om zelf tahinipasta te maken die zo lekker is dat je nooit meer tahini uit de winkel koopt.
Tahini is een dikke, romige pasta gemaakt van sesamzaadjes die zijn geroosterd, gemalen en gemengd met olie
Het bestaat al duizenden jaren, maar tahini, ook bekend als tahina, is pas vrij recent een hoofdbestanddeel in veel Westerse keukens geworden. Het wort soms verkocht als "sesamboter".
Vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en het oostelijke Middellandse-Zeegebied, vormt tahini de basis van vele geliefde gerechten, waaronder hummus en baba ganoush. Deze keukens maken ook gebruik van sesamzaad in dipsauzen, sauzen, om over broodringen te strooien, gebak - zowel hartig als zoet - en worden rijkelijk in kruidenmixen zoals za'atar gebruikt.
De sesamzaadjes die worden gebruikt om tahini te maken, zijn meestal gepeld, wat betekent dat de buitenste laag of 'schil' is verwijderd. Dit wordt soms 'lichte' tahini genoemd vanwege zijn bleke tint. Lichte tahini heeft een milde smaak.
Soms wordt tahini gemaakt van ongepelde sesamzaadjes, die de schil behouden en een meer bittere smaak hebben. Dit staat bekend als 'donkere' tahini.
Het klopt dat tahini een calorierijk voedingsmiddel is dat tot gewichtstoename kan leiden als het in te grote hoeveelheden wordt gegeten. Met meer dan 600 calorieën en bijna 60 gram vet per 100 gram, zou het niet elke dag geconsumeerd moeten worden. Gelukkig heeft tahini een dikke, vette textuur, zodat er maar weinig nodig is.
Tahini is een zeer voedzame bron van eiwitten, vezels, calcium, magnesium en onverzadigd vet.
Het is ook een bron van B-vitamines – die verantwoordelijk zijn voor de energieproductie en de normale hersenfunctie. Tahini bevat ook belangrijke sporenelementen zoals selenium – een antioxidant die ontstekingen in het lichaam helpt bestrijden – en koper – die het lichaam helpt ijzer te absorberen.
Sesamzaad, het hoofdbestanddeel van tahini, wordt beschouwd als een ingrediënt dat de oxidatieve stress in het lichaam vermindert.
Dankzij het indrukwekkende eiwit- en vezelgehalte kan tahini helpen langer een vol gevoel te behouden, waardoor tahini ondanks het relatief hoge aantal calorieën een geweldig voedingsmiddel is om af te vallen.
Gematigde consumptie van tahini is dus een prima aanvulling op een evenwichtig dieet.
Tahini uit winkels kan duur zijn. Je bespaart niet alleen centen door zelfgemaakte tahini te maken, je hebt ook volledige controle over het eindproduct en je kunt er zeker van zijn dat er geen ongewenste toevoegingen of conserveermiddelen zijn toegevoegd.
Je kunt met de hoeveelheden experimenteren tot je een tahinipasta-recept vindt waar je helemaal tevreden mee bent.
Calorieën
121kcalEiwitten
4gVetten
11gWaarvan verzadigd
2gVezels
1gKoolhydraten
1gSuiker
0gZout
0g150 g gepelde sesamzaadjes (gebruik ongepelde sesamzaadjes voor een sterkere, donkerdere tahini)
3 eetlepels olijfolie (of een andere lichte olie naar keuze)
Snufje zout
1
Rooster de sesamzaadjes in een grote pan op een matig vuur gedurende ongeveer 3 minuten. Haal ze van het vuur zodra ze een lichtbruine kleur krijgen. Pas op, ze verbranden heel snel als ze eenmaal bruin zijn.
2
Spreid de zaden uit op een bord om te voorkomen dat de restwarmte van de pan de zaden te gaar maakt.
3
Zodra de sesamzaadjes zijn afgekoeld, maal je ze in een keukenmachine tot ze kruimelig zijn, voeg daarna de olie toe en meng het tot een gladde massa. Voeg eventueel een klein scheutje olie toe als de textuur nog niet helemaal vast is - het is de bedoeling dat het mengsel soepel kan worden uitgeschonken. Als je geen keukenmachine hebt, kan je tahinipasta ook met een stamper en vijzel maken. Het is arbeidsintensiever, maar werkt uitstekend. Maal de afgekoelde geroosterde sesamzaadjes fijn in een vijzel ( eventueel in meerdere porties, afhankelijk van de grootte van de vijzel) tot ze zacht en kruimelig zijn, en klop er dan in een aparte kom de olie en het zout door tot een gladde massa.