Dacht je dat je als je vegan eet geen omelet meer kan eten? Dan heb je het gelukkig mis! Onze ‘kikkererwten omelet’ bevat lekker veel groenten en is perfect als vullend ontbijt, brunch of lunch.
Voor deze vegan omelet gebruiken we kikkererwtenmeel en aquafaba. Aquafaba is het vocht uit een blikje kikkererwten dat je normaalgesproken waarschijnlijk gewoon door de gootsteen spoelt. Je kunt aqaufaba gebruiken voor vegan meringues, maar je kunt er ook vegan chocolademousse, vegan mayonaise of vegan slagroom mee maken. Én je maakt er dus ook deze heerlijke vegan ‘kikkererwten’ omelet mee.
Calorieën
368kcalEiwitten
22gVetten
5gWaarvan verzadigd
1gVezels
12gKoolhydraten
61gSuiker
8gZout
0g1 theelepel olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
1 rode puntpaprika, fijngesneden
1 courgette, in fijne reepjes (‘julienne’) gesneden
het vocht uit een blikje van 400 gram kikkererwten
150 gram kikkererwtenmeel of boekweitmeel*
1 theelepel edelgistvlokken
1/4 theelepel kurkumapoeder
1/4 theelepel cayennepeper
1 theelepel dille, gehakt
1 theelepel peterselie, gehakt
1
Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en fruit de ui ca. 5 minuten. Voeg dan de knoflook en een snufje zout en peper toe en bak nog een paar minuten.
2
Voeg de paprika en courgette toe en laat het 10 minuutjes gaar en zacht worden.
3
Maak in een kleine kom het ‘ei’: laat de kikkererwten uitlekken en vang het kikkererwtenvocht op in een kom. Voor dit recept gebruiken we juist het vocht, niet de kikkererwten zelf. Klop het kikkererwtenvocht gedurende 8-10 minuten op met een (hand)mixer. Je zult zien dat er een luchtige substantie ontstaat. Voeg al roerend het meel, de edelgistvlokken en de kruiden toe.
4
Voeg de groenten toe aan het eimengsel. Bak de ‘omelet’ gedurende 4-5 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur tot je omelet goudbruin en een beetje knapperig wordt. Pas op als je het ei omkeert, deze vegan omelet is kwetsbaarder dan een ‘gewoon’ gebakken ei. Daarom kan het handig zijn om de omelet eerst op een bord te draaien en vervolgens weer in de pan te schuiven.
5
Serveerde omelet met brood en/of een salade. Voeg naar smaak extra peper en zout toe.
6
Varieer met groenten! Kies bijvoorbeeld eens voor tomaat, broccoli, champignons of spinazie in plaats van courgette en (punt)paprika.
Eet smakkelijk!