Iedereen kent wel het klassieke Italiaanse dessert tiramisu. Normaalgesproken wordt dit heerlijke toetje gemaakt met mascarpone en eieren, wat het ongeschikt maakt voor mensen die een veganistische levensstijl volgen of lactose intolerant zijn. Daarom maakte wij dit vegan tiramisu recept! In plaats van mascarpone gebruiken we zijden tofu en om het ei te vervangen maken we gebruik van een mengsel van kokosolie en vegan boter. In het oorspronkelijke recept worden ook lange vingers gebruikt. Helaas bevatten deze vaak ei, waardoor we ook dit koekje vervangen hebben voor een vegan koekje. Mocht je ergens vegan lange vingers tegenkomen, dan kun je die uiteraard gebruiken!
Calorieën
395kcalEiwitten
5gVetten
29gWaarvan verzadigd
17gVezels
2gKoolhydraten
28gSuiker
17gZout
1g350 ml espresso
150 gram kokosolie
150 gram vegan boter
800 gram zijden tofu
Sinaasappelsap van 1 sinaasappel (+-70 ml)
5 eetlepels kokosbloesemsuiker
2-3 eetlepels ahornsiroop (afhankelijk van hoe zoet je de crème wilt)
1 theelepel vanille poeder
350 gram vegan koekjes
4 eetlepels cacaopoeder
1
Zet de espresso en laat afkoelen.
2
Doe de kokosolie en vegan boter samen in een pan en laat smelten tot vloeibaar. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
3
Pers in de tussentijd de sinaasappel en doe het sap in een blender of keukenmachine samen met de zijden tofu, kokosbloesemsuiker, ahorn siroop en vanille extract. Mix het tot een egale massa.
4
Schenk vervolgens het gesmolten kokosolie-boter mengsel in delen bij het tofu mengsel en mix weer tot een egaal mengsel. Je kan het hierna optioneel even in de koelkast zetten om op te stijven.
5
Mocht je likeur willen toevoegen aan de vegan tiramisu dan kan je +- 40 ml likeur naar keuze aan de espresso toevoegen.
Doop de koekjes door de espresso en verspreid ze over de bodem van een schaal. Schep vervolgens een deel van het tofumengsel over de koekjes. Leg hierop weer een laag met espresso doordrenkte koekjes en ga door met dit proces tot je schaal helemaal gevuld is of je mengsel op is.
6
Zet de tiramisu een nacht in de koelkast om op te stijven. Bestrooi net voor het serveren met cacaopoeder.