Als je geïnteresseerd bent in plantaardig eten, kom je onvermijdelijk de termen "vegan" en "vegetarisch" tegen. Hoewel ze vaak in dezelfde context worden genoemd, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee diëten.
Vegetarisch
Vegetarisme is een eetpatroon waarbij mensen ervoor kiezen om geen vlees, vis of gevogelte te eten. Het idee hierachter is vaak gebaseerd op ethische, gezondheids- of milieuoverwegingen. Vegetariërs vermijden voedsel dat direct afkomstig is van het doden van dieren. Ze staan meestal wel open voor het eten van producten die dieren produceren zonder dat ze daarbij worden gedood, zoals zuivel, eieren en honing.
Er zijn verschillende vormen van vegetarisme:
- Lacto-vegetarisme: wel zuivel maar geen eieren.
- Ovo-vegetarisme: wel eieren maar geen zuivel.
Voor veel mensen is vegetarisme een praktische en toegankelijke manier om bij te dragen aan dierenwelzijn en milieubescherming.
Vegan
Veganisme gaat een stap verder dan vegetarisme en sluit alle dierlijke producten en bijproducten uit. Dit betekent dat veganisten geen vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren, honing of producten die dierlijke ingrediënten bevatten (zoals gelatine of sommige kleurstoffen) consumeren.
Maar veganisme is meer dan alleen een dieet. het is een ethische keuze en een levensstijl. Veganisten vermijden ook dierlijke materialen zoals leer, wol en zijde in kleding en accessoires. Vaak kiezen ze ook voor cosmetica en schoonheidsproducten die niet op dieren zijn getest en geen dierlijke ingrediënten bevatten.