Wist je dat cacao meer vezels bevat dan broccoli? En dat donker brood niet altijd rijker is aan vezels dan andere, lichtere broodsoorten? In dit artikel delen we alles wat je moet weten over vezelrijk eten en hoe je voldoende vezels eten op een slimme manier aanpakt. Want ja, producten met veel vezels zijn een belangrijk onderdeel van een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon.
Voedingsvezels zijn een verzamelnaam voor koolhydraten die niet in onze darmen worden opgenomen en dus niet worden verteerd. De reden dat we vezels niet kunnen verteren, is simpelweg door het ontbreken van de juiste spijsverteringsenzymen in ons lichaam. Vezels zijn mini-plantendeeltjes die in veel verschillende vormen en met verschillende eigenschappen voorkomen.
Vezels worden op verschillende manieren ingedeeld, wat verwarring kan veroorzaken. We kunnen vezels onder meer indelen op basis van oorsprong. Dan spreken we van voedingsvezels versus functionele vezels. Voedingsvezels komen van nature voor in voedsel, terwijl functionele vezels uit voedingsbronnen worden gehaald om ze daarna aan bewerkte voedingsmiddelen toe te voegen.
Verder worden vezels ook vaak ingedeeld op basis van hun eigenschappen. Die eigenschappen kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn en ook een combinatie van verschillende eigenschappen is mogelijk. De belangrijkste, meest voorkomende vezeleigenschappen zijn:
Een van de meest gebruikte indelingen van de verschillende types vezels is op basis van oplosbaarheid. Zoals hierboven is vermeld, verwijst de oplosbaarheid naar hoe goed een bepaald type vezel in het vocht van de darmen kan oplossen.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels ligt voor volwassen vrouwen en mannen respectievelijk op 30 en 40 gram vezels per dag. Dat komt overeen met (voor 35 gram) ongeveer 13 bananen, 20 bruine boterhammen of 900 gram broccoli. Dat klinkt op het eerste zicht veel, Maar met een gevarieerd voedingspatroon is dit relatief makkelijk te halen. Met onze tips voor vezelrijk eten, die je verder in dit artikel vindt, kom je al een heel eind.
Uit statistieken blijkt echter dat een typisch Westers dieet vaak te weinig vezels bevat. Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat Nederlandse vrouwen gemiddeld 18,7 gram vezels per dag binnen krijgen, terwijl dat voor Nederlandse mannen gemiddeld 23 gram per dag is. Nederlandse vrouwen krijgen dus gemiddeld 40% minder vezels binnen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, terwijl dat voor mannen zelfs ruim 42% is. Met gemiddeld 15,5 gram voor vrouwen en 18 gram voor mannen doet België zelfs nog iets slechter. Ook in andere Europese landen zijn de cijfers nauwelijks beter.
En daarmee zijn we in Europa nog niet eens de slechtste leerling van de klas, want in de Verenigde Staten ligt volgens onderzoek de gemiddelde vezelinname bij volwassenen rond de 15 gram per dag. Dat komt onder meer omdat het Westerse voedingspatroon voor een groot stuk uit dierlijke voedselbronnen bestaat, die arm zijn aan vezels. Dat staat dan weer in schril contrast met een land als Japan, waar het dieet van nature uit rijk is aan vezels, en waar ze gemiddeld meer dan 40 gram vezels per dag eten.
Vezels zijn een van de belangrijkste redenen waarom plantaardige voeding gezond is. De voordelen van voedingsvezels zijn afhankelijk van het type. Dit zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen van vezels:
Verschillende wetenschappelijke bronnen spreken ook over bijkomende voordelen van vezels, maar er is wel nog verder onderzoek nodig:
Of je nu op zoek bent naar producten met procentueel gezien het meeste vezels, fruit met veel vezels of naar Westerse groenten met veel vezels, wij hebben een overzicht van de vezelrijke producten. Van chiazaad tot aardappelen: dit is een overzicht met voorbeelden van vezelrijke producten.
Onderaan deze lijst vind je ook een food calculator, waarmee je per voedingsmiddelengroep makkelijk kunt ontdekken welke producten het meeste vezels bevatten.
Om optimaal van de voordelen van vezelrijk voedsel te profiteren, is het ook handig om te weten wat voor type vezels in welke producten zitten. We geven je een handig overzichtje:
Volg je een ketogeen dieet of ben je bewust bezig met je koolhydraatinname, dan kan het lastig zijn om toch voldoende vezels binnen te krijgen. Dat komt omdat vezels in principe een vorm van koolhydraten zijn. Gelukkig zijn er toch voldoende ingrediënten die veel vezels en weinig koolhydraten bevatten.
Dit zijn enkele voorbeelden gerangschikt op basis van het laagste aantal koolhydraten:
Zoals eerder aangegeven is het in een Westers dieet niet altijd makkelijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Met deze tips kan je jouw vezelinname echter makkelijk verhogen:
Tot slot nog een extra tip om je vezelinname te verhogen: probeer eens vezelrijke supplementen. Kies bijvoorbeeld voor psyllium vezels in de vorm van capsules of psyllium poeder.
Wil je liever een vezelcomplex, met verschillende soorten vezels? Dan zijn de Holland & Barrett Vezelcomplex Forte capsules een optie. Vezel gummies zijn dan weer ideaal voor wie liever geen capsules slikt.